Всички детски градини


Детски градини.com
(more info)
Детски градини.com :)
Над 13 000 деца в София останали без детска градина

13 291 деца от София са останали без детска градина през 2012-та година, показват данни на Дискусионния клуб за социална местна политика, съобщи Би Ти Ви.

Според председателя на клуба Николай Белалов проблемът с недостига на местата възниква с началото на избирането на Бойко Борисов за кмет на столицата.

„Около 2 години бяха нужни, за да се убеди общинската администрация, че местата не стигат. В този период официалната версия на чиновниците от ГЕРБ беше, че места има за всички, но са виновни родителите, които записват децата си в няколко градини едновременно и внасят шум в системата", изтъкват от клуба.

По данни, събрани от тях, за периода 2005-2007-а всяка година в София се раждат с над 2 хил. деца повече от предходната и затова са нужни спешни мерки за решаване на проблема.

„Реално разходите за образование, включително и за детските градини, остават замразени, въпреки 52-те "нови" детски градини в София и необходимостта от издръжката им. Приветстваме намерението през следващата година общината да построи 9 детски градини със средства на общината и отделно още 7 с целево финансиране от държавният бюджет. Но искаме точни крайни срокове и стойност за изграждане на всичките нови 16 детски градини", добавят от клуба за социална местна политика.

Зам-председателят Борис Цветков обърна внимание на „странният списък" от планирани нови детски градини за 2013-а. „Прави впечатление, че част от планираните нови детски градини отново са в крайградски райони, в които според актуален отговор на Фандъкова проблемът вече е решен. В същото време в кв. Дружба, в който има терени, отредени за детски градини и над 1100 чакащи деца, се предвижда само едно разширение за 50 деца".

По думите на участниците в срещата през последните години на криза общината е намалила средствата за малчуганите в детските градини, а е увеличила с 50% таксите за ясли и градини, удряйки по джоба на родителите.

Източник: News.bg

 

Търси детска градина