Всички детски градини


Детски градини.com
(more info)
Детски градини.com :)
Над 15 хиляди деца остават извън детските градини в София

15 106 деца остават извън общинските детски ясли и градини в София. Това съобщиха на пресконференция общинският съветник от БСП Борис Цветков и Николай Белалов, председател на Дискусионния клуб за социална местна политика. Освен, че не е изпълнено обещанието за преодоляване на недостига на места, не са изпълнени и конкретни предвидени мерки и действия в Актуализираната и допълнена програма на СОС, бе съобщено на брифинга.

Не са освободени сградите и дворове на детски ясли и градини от външни наематели и фирми, като сред най-драстичния пример, че след като НАП е била принудена да напусне заемана от нея детска градина в Младост 1, там Сотилична община е настанила общински фирми.
Не се изпълняват и предвидените за строителство нови градини - особено в централните райони, като общият брой на детските градини ОДЗ и ЦДГ в столицата в момента е 201 при 198 градини допреди 4 години.

Особено тревожно е според двамата, че СО не е готова да изпълни закона за осигуряване на задължителното обхващане в детска градина на 6-годишните деца. Припомня се, че 2- годишният период изтича, а според електронната система при родените през 2006 година кандидатстват за място чакащи 695 деца, и необхванати ще бъдат между 400 и 600 от тях.

Положението става драматично за следващите два набора - от родените през 2007 извън детските градини са 1749 деца и без изгледи да бъдат приети са над 1607 от тях, от родените през 2008 извън детските градини са 3 460 деца.

При родените през 2009 - извън първа градинска група са 4 391 деца, за първа яслена група (род.2011) недостигат места за 696 деца, извън втора яслена група са над 4 617 деца. Рекордът е район Красно село, където чакат общо 2045 деца. В Триадица цифрата също е висока, като там чакащите са 1845 деца, сочи справката.

 

Търси детска градина