Всички детски градини


Детски градини.com
(more info)
Детски градини.com :)
Запазват таксата за детските градини

Не се предвижда увеличение на таксата за детските градини заради новата наредба за здравословно хранене, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя има уверението на директорите на детските градини и районните кметове, че на този етап не се налага увеличаване на парите.

Повечето детски градини и в момента имат четирикратно хранене и така на децата се дават плодове по програмата „Училищен плод". Фандъкова отбеляза, че при проверка в детски градини за стойността и качеството на десет основни продукта от менюто на децата, в три района на столицата, е имало сериозни амплитуди за 7 продукта. Сред тези райони са „Лозенец" и „Овча купел", писа "Всеки ден".

Около 2 лева на ден са парите, които се дават за храна на дете в детско заведение. Тези пари в момента осигуряват изпълнението на изискванията за здравословно хранене, посочи Фандъкова. Агенцията по храните не е открила проблеми в общинските детски градини. Често и директорите на градините връщат продукти, ако не са доволни от тяхното качество.

Новата наредба за здравословно хранене на децата от 3 до 7 години е публикувана в Държавен вестник в сряда. Тя предвижда повече плодове и зеленчуци вместо сол, захар и мазнини за децата в градините.Основната цел е да се осигури здравословен начин на хранене на малчуганите и така да се намалят рисковите фактори за възникването на редица заболявания като диабет тип 2, сърдечно-съдови и др. Наредбата предвижда хранене по пет пъти на ден.

Освен това в менюто им трябва да има поне по един представител на зърнените храни и картофите, зеленчуците, плодовете, млякото и млечните продукти, месото - птици, риба, яйца. Поне четири пъти в седмицата децата трябва да ядат пълнозърнест хляб, овесени ядки, жито, елда, просо.

Междувременно стана ясно, че 90 000 лева дава Столична община за изграждане на нова тоалетна в Южния парк. В нея ще има място за повиване на бебета и пълна достъпност за хора с увреждания. Проектът за ремонт на Южния парк включва цялостна подмяна на настилките и пълно осветление.

По-рано днес кандидатът на Атака за столичен кмет, Николай Пехливанов, внесе в Столична община 2000 подписи на граждани с искане за подобряване на градската среда и конкретно - на градските тоалетни.

 

Търси детска градина